Analyse van bacteriekoloniën in monsters die zijn genomen door astronauten op het International Space Station (ISS) zijn vergeleken met monsters in huizen op aarde. De bacteriekoloniën leken het meest op die gevonden worden in huizen. In deze afgesloten omgeving bleek een gezond ecosysteem van microben te zijn.
De ISS-bemonstering omvatte de verzameling en microbiële analyse (via 16S rDNA PCR) van 15 oppervlakken bemonsterd met wattenstaafjes aan boord van het ISS. Deze bemonstering was een onderdeel van Project MERCCURI (Microbial Ecology Research Combining Citizen and University Researchers on ISS). Een project waarin het onderzoek van vrijwillige burgeronderzoekers en Universitaire onderzoekers wordt gecombineerd.
Het belang om meer te weten te komen over de microbiologische bewoners van de “gebouwen” die door de ruimte reizen zal alleen maar toenemen. Plannen voor langere reizen, met de mogelijkheid van kolonisatie van andere planeten en manen zijn steeds concreter aan het worden.
De monsters die in het ISS werden genomen moesten zoveel mogelijk lijken op de plekken die met het project Wildlife of Our Homes en een studie van mobiele telefoons en schoenzolen die door een ander project werden verzameld. Sequentiëring van de 16S-rDNA-genen geamplificeerd uit DNA
geëxtraheerd uit elk wattenstaafje werd gebruikt om een telling te produceren van de microben die aanwezig waren op elk bemonsterd oppervlak. De gevonden microben op de ISS-swabs werden vergeleken met die van beide huizen op aarde en gegevens van het Human Microbiome Project.
Hoewel de geanalyseerde monsters van het ISS significant verschilde van de geanalyseerde monsters van het Human Microbiome Project, was de samenstelling van de microbiële gemeenschap op het ISS meer vergelijkbaar met de oppervlakten die in huizen werden gevonden dan de monsters van menselijke microbioom. De ISS-oppervlakken zijn soortenrijk met 1.036-4.294 operationele taxonomische eenheden (OTU’s per monster). Er was geen waarneembare biogeografie van microben op de 15 ISS-oppervlakken, hoewel dit een weerspiegeling kan zijn van de kleine steekproefomvang die we konden verkrijgen.
Bron: PeerJ (2017). DOI: 10.7717/peerj.4029 , https://peerj.com/articles/4029